«Δυσκολεύομαι να καταλάβω τι λέει το παιδί μου»

στις

Κατά τη διάρκεια της γλωσσικής ανάπτυξης ή της θεραπείας του παιδιού είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες που κάνει το παιδί να επικοινωνήσει. Οι απόπειρές μας αυτές μπορεί να αποδειχθούν κάπως δύσκολες ειδικά όταν προσπαθούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί με ακατάληπτο λόγο.

Πώς αποκρινόμαστε σε ένα παιδί όταν δεν καταλαβαίνουμε τι λέει; Πώς μπορούμε να το ενθαρρύνουμε χωρίς να το κάνουμε να νιώσει άβολα;

Κάποιες από τις παρακάτω ιδέες μπορεί να σας δώσουν τη λύση:

  • Χρησιμοποιήστε αυτό που καταλαβαίνετε και ζητήστε περισσότερες πληροφορίες: «Βλέπω πως είσαι πολύ χαρούμενος! Πού πήγατε εσύ και ο μπαμπάς;«
  • Ζητήστε του ευγενικά να το επαναλάβει. Μπορείτε να πείτε «Α δε σε άκουσα καλά, μπορείς να μου το ξαναπείς;»
  • Προσπαθήστε να διαβάσετε τις μη λεκτικές πληροφφορίες που σας παρέχει το παιδί, όπως νοήματα, κινήσεις, συναίσθημα, βλέμμα.
  • Χρησιμοποιήστε ερεθίσματα από το περιβάλλον όπου βολεύει: «Χμμμμ, θέλεις να μου δείξεις τι θέλεις να κάνεις;»
  • Στο μέτρο το δυνατό εκμεταλλευτείτε στιγμές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο οπτικό βοήθημα. Για παράδειγμα εάν μιλάτε για την πρόσφατη εκδρομή στο χωριό, συνοδέψτε τη συζήτηση με τις ωτογραφίες που τραβήξατε. Δείξτε τις εικόνες, διευκρινήστε και επαναλάβετε ονόματα, μέρη, γεγονότα.
  • Όταν σας απασχολεί κάτι σημαντικό όπως η καταληπτότητα της ομιλίας του παιδιού σας, απευθυνθείτε σε έναν λογοθεραπευτή που θα αξιολογήσει την ομιλία του παιδιού και θα σας συμβουλέψει κατάλληλα.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s