Λογοθεραπεία σε παιδιά με κοχλιακό εμφύτευμα

στις

baby-499976_960_720

Παρ’ όλο που οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν είναι χρήσιμη και αποτελεσματική η μετεγχειρητική εκπαίδευση λόγου παιδιών με κοχλιακό εμφύτευμα, η εφαρμογή πρακτικών προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε παιδιού γίνεται όλο και συχνότερα. Η θεραπεία κρίνεται απαραίτητη ώστε να μάθει το παιδί να ερμηνεύει τα ηχητικά σήματα που λαμβάνει, να τα επεξεργάζεται, να αντιδρά ανάλογα, να επικοινωνεί.

Φυσικά η θεραπεία λόγου εφαρμόζεται στο κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία του, τις δεξιότητες και τις ανάγκες του, τις προσδοκίες και την υποστήριξη των γονιών του (και του περιβάλλοντός του γενικότερα), τη συναισθηματική και διανοητική του κατάσταση. Η θεραπεία είναι εντατική και μακροχρόνια με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιάγραμμα.

Σε γενικές γραμμές, στα παιδιά που δεν έχουν αναπτύξει λόγο πριν τοποθετηθεί το κοχλιακό εμφύτευμα η θεραπεία στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων σημαντικών για την ορθή επικοινωνία, όπως είναι η διατήρηση βλεμματικής επαφής, η διατήρηση της σειράς, η αντίληψη ήχων και φυσικά η παραγωγή γλωσσικών ήχων από το παιδί. Σε επόμενα στάδια εξασκείται η διάκριση των ήχων του περιβάλλοντος και σταδιακά η αναγνώριση, η μίμηση και η διάκριση μεμονωμένων ήχων της ομιλίας. Με τα παιδιά που έχουν αναπτυγμένο το λόγο δίνεται η δυνατότητα να ερευνηθεί με περισσότερη λεπτομέρεια η ακουστική ικανότητα και να προχωρήσει η εκπαίδευση σε επίπεδο λέξεων και προτάσεων με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες επικοινωνίας του παιδιού στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας λόγου είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή των γονέων και του δασκάλου του παιδιού οι οποίοι εκπαιδεύονται ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν επικοινωνιακές καταστάσεις που απαιτούν προσοχή.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s